fbpx

Gras zaaien of graszoden leggen? De voor- en nadelen

Wil je in de zomer genieten van een mooie, groene tuin? Dan is het waarschijnlijk dat je eens voor de volgende keuze komt te staan. Moet ik gras zaaien of graszoden leggen? Wij leggen je de voor- en nadelen uit.

 

De voordelen van Graszoden leggen

  • Graszoden kun je het hele jaar door leggen, behalve bij vorst of droog weer.
  • Het resultaat is direct zichtbaar

De voordelen van Gras zaaien

  • Er is meer keuze in mengsels, dus aan te passen aan de situatie, waarvoor het gebruikt wordt (bijvoorbeeld speel-gazon, sier-gazon enz.)
  • Het gazon heeft een langere levensduur
  • Het gras wortelt beter, zodat er een vastere grasmat en betere afwatering ontstaat
  • Er is minder kans op ziekten en schimmels in het gazon
  • Gras zaaien is goedkoper dan graszoden leggen. 

 

Gras zaaien kan zowel met de hand als machinaal. Bij Grastotaal zaaien wij machinaal in, vanaf 500 m2. Wij werken wij met echt graszaad in plaats van graszoden. Hierdoor zaaien wij het juiste graszaad in het gazon. Er zijn namelijk veel soorten. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken. We hebben bijvoorbeeld grasmengels voor een sportveld tot weidemengels. Daarnaast zijn er veel innovatieve graszaden. Bijvoorbeeld gras dat zelden gemaaid hoeft te worden of gras dat nauwelijks water nodig heeft. 

 

Er zijn verschillende stappen om een mooi, groen gazon te creëren. Het gras heeft een goede, gezonde bodem nodig om te groeien. Ook de nazorg is erg belangrijk.

Stappenplan

Met dit stappenplan krijg jij een strak gazon:

Stap 1: Het voor- of najaar is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Qua temperatuur en vochtigheid groeit het graszaad het snelst. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

Stap 2: Wanneer er nog een oude grasmat aanwezig is, dan kan deze nu verwijderd worden. Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. We kijken hierbij ook naar het type grond. Dit kan zowel klei- als zandgrond zijn.

Stap 3: Dit is het moment om de bodem te verbeteren of de ondergrond te verfijnen. Breng een bodemverbeteraar aan en maak de grond zaai klaar.

Stap 4: Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven.

Stap 5: Egaliseren is de volgende stap, wanneer de grond niet gelijk is. Bij egaliseren wordt de grond zo vlak mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid.

Stap 6: Daarna kan er bemest worden. Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat. Bemesten kan zowel voor, als na het inzaaien.

Stap 7: Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad. 

Nazorg:

Nadat het gazon is aangelegd is de juiste nazorg belangrijk. Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, voldoende water krijgt. Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd te sproeien. Wanneer het regenachtig weer is, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen wordt. Na 2/3 weken, mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Zie onze gazonkalender voor meer informatie

De beste periode om gras te laten zaaien is in het voorjaar en najaar. Dan is de bodem vaak vochtig en heeft deze de juiste temperatuur, zodat het graszaad het snelst ontkiemt. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur vanaf tien graden Celsius. Ook gras zaaien? Neem contact op.

Neem contact op

De juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat

Op de foto’s hieronder zie je de werkwijze van graszaad zaaien door Grastotaal.

Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Grastotaal gras zaaien Wageningen

Graszaad zaaien en gras onderhouden

In het kort; voor graszaad laten zaaien of grasonderhoud ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook