fbpx

Gras laten zaaien? Dit is het stappenplan

Een strak, groen gazon is de blikvanger van de tuin. Om dit te bereiken is het daarom heel belangrijk om gras te zaaien. Een goede ondergrond is hiervoor belangrijk. De ondergrond kan echter heel erg verschillen, per tuin. Jouw tuin kan namelijk uit een klei- of zandgrond bestaan. Gras inzaaien op deze soorten grond vereist een verschillende aanpak.

Kleigrond en zandgrond:

  • Op kleigrond treedt makkelijker een viltlaag op dan op zandgrond.
  • Kleigrond bevat veel kalk.
  • Kleigrond is lastiger te bewerken met nat weer.
  • Kleigrond houdt langer vocht vast.
  • Kleigrond is vruchtbaar, maar weinig doorlatend.
  • Zandgrond is erg zuur en heeft vaak extra kalk nodig.
  • Zandgrond meer droogtegevoelig: droogt sneller uit.
  • Zandgrond spoelen voedingsstoffen eerder uit.

 

Gras zaaien kan zowel met de hand als machinaal. Bij Grastotaal zaaien wij machinaal in. Wij werken met echt graszaad in plaats van graszoden. Hierdoor zaaien wij het juiste graszaad in het gazon. Er zijn namelijk veel soorten. Denk bijvoorbeeld aan een gazon waar dagelijks op gevoetbald wordt, of een gazon dat minder vaak gemaaid moet worden.

Gras laten zaaien? Dit is het stappenplan

Wij hebben een stappenplan opgesteld voor het inzaaien van gras op klei- en zandgrond. Er zijn verschillende stappen om een mooi, groen gazon te creëren.

Met dit stappenplan krijg jij een strak gazon:

Stap 1: Het voor- of najaar is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Qua temperatuur en vochtigheid groeit het graszaad het snelst. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

Stap 2: Wanneer er nog een oude grasmat aanwezig is, dan kan deze nu verwijderd worden. Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren.

Stap 3: Dit is het moment om de bodem te verbeteren of de ondergrond te verfijnen. Breng een bodemverbeteraar aan en maak de grond zaai klaar.

Stap 4: Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand gazon is beregening ook mogelijk.

Stap 5: Egaliseren is de volgende stap, wanneer de grond niet gelijk is. Bij egaliseren wordt de grond zo vlak mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid.

Stap 6: Daarna kan er bemest worden. Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat. Bemesten kan zowel voor, als na het inzaaien.

Stap 7: Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad. Grastotaal werkt met verschillende soorten graszaad.

Na het gras zaaien

Nadat het gazon is aangelegd is de juiste nazorg belangrijk. Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden. Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd te sproeien. Wanneer het regenachtig weer is, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen wordt. Na 2/3 weken, mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Zie onze gazonkalender voor meer informatie

 

Wanneer gras zaaien:

De beste periode om gras te laten zaaien is in het voorjaar en najaar. Dan is de bodem vaak vochtig en heeft deze de juiste temperatuur, zodat het graszaad het snelst ontkiemt. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur vanaf tien graden Celsius.

Ook gras laten zaaien? Wij werken met verschillende soorten graszaad. Wij voorzien je van advies voor de juiste grassoort, of het nu gaat om de aanleg van een speel-, sport- of sier gazon of bijvoorbeeld een weide. Wil je meer informatie of een offerte, klik dan op de button.

Neem contact op
Vraag een offerte aan

De juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat

Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Grastotaal gras zaaien Wageningen

Gras zaaien en gras onderhouden

In het kort; voor gras laten zaaien of grasonderhoud ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook