fbpx

VOOR PARTICULIEREN

Een tuin wordt vaak aangekleed met een mooi gazon. Een groene grasmat siert je tuin. Tevens heeft een gazon meerdere functies. Voor kinderen en huisdieren is het een zachte ondergrond, waarop met plezier gespeeld kan worden. Ook volwassenen die willen genieten van de zon kiezen er vaak voor om een stoel, hangmat of zoiets op het gazon neer te zetten. Is jouw tuin toe aan een nieuwe grasmat of heeft je gazon onderhoud nodig? Neem contact op met Grastotaal. Met onze jarenlange ervaring kunnen wij je van dienst zijn met de gras aanleg en het onderhoud van uw gazon

GRAS AANLEG

Waarom gras zaaien?

Het zaaien van gras ten opzichte van graszoden leggen, heeft veel voordelen.

 • Er is meer keuze in mengsels, dus aan te passen aan de situatie, waarvoor het gebruikt wordt (bijvoorbeeld speel-gazon, sier-gazon enz.)
 • Het gazon heeft een langere levensduur
 • De conditie van het gras is beter
 • Het gras wortelt beter, zodat er een vastere grasmat en betere afwatering ontstaat
 • Er is minder kans op ziekten en schimmels in het gazon
 • Gras zaaien is goedkoper dan graszoden leggen. 

Wanneer gras zaaien?

In het voorjaar, de zomer en het najaar kan er gras gezaaid worden. Zie gazonkalender. Graszaad ontkiemd vanaf 10 graden Celsius. Vocht en warmte zijn erg belangrijk in het ontkiemingsproces. Daarom zijn het voorjaar en en het vroege najaar de meest geschikte periodes om een gazon te zaaien. Voor particulieren bieden wij onze diensten aan, betreft het aanleggen van een gazon en het onderhoud daarvan. Bekijk hieronder al onze diensten voor gras en onderhoud.

VRAAG OFFERTE AAN

STAPPENPLAN

Om tot een mooi en gezond gazon te komen zijn er verschillende stappen noodzakelijk, afhankelijk van de situatie. Per locatie kijken we samen met de klant, welke punten er van toepassing zijn om tot een gezonde grasmat te komen.

In het kort zijn de volgende stappen nodig.

 • Het begint met het verwijderen van de oude grasmat.
 • Hierna verfijnen we de grond en graven we eventueel beregening in.
 • Daarna volgt het egaliseren.
 • Het bemesten.
 • En ten slotte het zaaien van het gras.

 

Meer informatie? Kijk op gras aanleggen door Grastotaal.

Grastotaal - gras zaaien - Weide Lienden
Gras zaaien Veenendaal

OUDE GRASMAT VERWIJDEREN

Het verwijderen van de oude grasmat kan op de verschillende manieren.
*Indien noodzakelijk; Het doodspuiten van de bestaande grasmat. Dit gebeurd 2 of 3 weken, voordat het nieuwe gazon word in gezaaid. En voor het inzaaien, wordt de oude grasmat gefreesd.
*Bij braak liggende grond is het frezen van de grond met een over-top frees voldoende.
*Een derde optie is het afplaggen van je oude gazon, hiermee wordt de bovenste grondlaag verwijderd, vervolgens wordt er nieuwe grond opgebracht. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn, om onkruidzaden en wilde grassoorten te verwijderen of om de grondslag te verlagen.

ONDERGROND VERFIJNEN

Het verfijnen van de grond kan, door middel van frezen, spitten, over-top frezen of rotorkop-eggen. Hierover volgt de uitleg van de soorten grondbewerking.

Soorten grondbewerking:

Frezen: bij frezen wordt de grond verfijnt/verpulverd
Spitten: dit is een diepe grondbewerking, waardoor verschillende grondlagen worden vermengt
Over-top frezen: hierbij wordt de grove grondlaag (zoals planten resten) begraven en komt de fijne grondlaag boven te liggen.
Rotorkop-eggen: deze vorm van grondbewerking, verfijnt en egaliseert de grond.

Grond verfijnen
Grastotaal_gras-beregening-aanleggen

AANLEG BEREGENING

Een ingezaaid gazon heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en goed te groeien. Daarnaast is gras beregening ook van belang om je gazon mooi en sterk te houden. Bij de aanleg van een nieuw gazon heb je de mogelijkheid om gras beregening aan te leggen. In een bestaand gazon is dit ook mogelijk, maar dan moet je er rekening mee houden dat het gazon beschadigt en deze hersteld moet worden.

 

Wij beschikken over diverse gereedschappen, waarmee wij eenvoudig een beregeningssysteem bij je kunnen aanleggen. Wat betreft de verschillende soorten sproeiers kunnen wij een passend advies geven, gericht op het gazon. Wil je meer informatie? Kijk op gras beregening aanleggen.

GROND EGALISEREN

Wat is grond egaliseren en waarom is dit nodig?
Egaliseren houd in dat de grond zo vlak/egaal mogelijk gemaakt wordt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras. Tevens is egaliseren nodig voor de juiste afwatering.
egaliseren Opheusden
Gazon bemesten

GROND BEMESTEN

Nieuw gazon bemesten

Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat.
Voordat het gazon ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diep-groene grasmat.

Bestaand gazon bemesten

Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten. Kijk voor meer informatie op gazon bemesten.

GAZON ZAAIEN

Inzaaien en soorten graszaad
Als laatste wordt je gazon machinaal ingezaaid, dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad. Wij werken met verschillende soorten gras zaad. Veel gebruikte soorten zijn het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel, deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Ook voor het inzaaien van een weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal daarvoor geschikt mengsel. Afhankelijk van het perceel en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad. Wij zaaien oppervlaktes vanaf 500 m2. Kijk voor meer informatie op soorten graszaad.
Grastotaal_gras-aanleg-en-onderhoud-voor-particulieren

ONDERHOUD VOOR PARTICULIEREN

Om een mooie, groene grasmat te behouden of te krijgen is het juiste onderhoud noodzakelijk. Dit gazon onderhoud gebeurd vooral van voorjaar tot najaar. Grastotaal is gespecialiseerd in het onderhouden van gazons. Voor de volgende diensten staan wij voor je klaar; ; Bemesten, verticuteren, beluchten, onkruidbestrijding, doorzaaien, egaliseren en maaien.

Wij geven een passend advies voor jouw gazon. Zo nodig laten we bodemonderzoek uitvoeren. Kijk ook eens op de gazonkalender waarin per maand staat aangegeven, welke onderhoud het gazon nodig heeft.

VRAAG OFFERTE AAN

GRAS / GAZON BEMESTEN

Waarom moet een gazon bemest worden?

Elk gazon heeft onderhoud en goede voedingstoffen nodig. Zonder voeding verslechterd de bodem en daarmee de groei van het gras.

 

De voordelen van bemesten

De meststoffen zorgen ervoor dat het gras dikker wordt en de groei wordt bevordert. Hierdoor wordt de grasmat voller en daardoor de groei van wortelvorming gestimuleerd. Ook zorgen de meststoffen ervoor dat onkruid en ziekten in het gazon minder kans krijgen. Wij adviseren een gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten.

Gazon bemesten
Grastotaal_Verticuteren-Onderhoud

GRAS / GAZON VERTICUTEREN

Wat is verticuteren?
Verticuteren is het weghalen van een viltlaag die in het gazon groeit. Een viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen. Deze vormen een laag in het gazon, waardoor het gras langzaamaan verstikt. Hierdoor kan het gras geen water meer opnemen, komt er geen licht en lucht meer bij en sterft het gras. Daarom is verticuteren van groot belang om een gazon mooi en gezond te houden. Ons advies is om het gazon minimaal 1 keer per jaar te verticuteren.

GRAS / GAZON BELUCHTEN

Wat is beluchten?
Bij het beluchten van een gazon worden er kleine gaatjes in de bodem geprikt, waardoor er meer lucht en water in de grond word binnen gelaten. Hierdoor kunnen de wortels het water en de voedingsstoffen beter op nemen.

 

Waarom is beluchten nodig?
Door het gazon te beluchten komt er lucht bij de wortels, waardoor het gazon aansterkt. Ook zorgt dit voor een juiste afwatering. Het overtollige water kan beter weg zakken en er blijven geen plassen op het gazon staan. Wij adviseren het gazon minimaal 1 keer per jaar te beluchten.

Grastotaal_ Gras-onderhoud
Onderhoud door Grastotaal

ONKRUIDBESTRIJDING

In ieder grasmat groeit mos en verschillende soorten onkruiden. Door het gazon regelmatig te maaien, krijgen de mossen en onkruiden minder kans. Ook bemesting, verticuteren en beluchten helpen de groei van het onkruid tegen te gaan. Helaas kan het niet voorkomen worden dat er onkruiden in je gazon groeien. Grastotaal kan deze wel voor je bestrijden. Vaak is 2x per jaar voldoende om een gezond gazon te behouden.

DOORZAAIEN

Doorzaaien is het zaaien van graszaad in een bestaand gazon. Vaak ontstaan er na een periode, kale plekken in het gras, deze komen meestal door ziekte, droogte, vorst, voedingstekort en na het verticuteren. Door middel van doorzaaien kunnen we deze kale plekken weer herstellen. En er weer een sterke grasmat van maken.

Doorzaaien is een vorm van onderhoud die veelal plaats vindt van voorjaar tot najaar. Kijk voor meer informatie over alle onderhoudswerkzaamheden op de Gazonkalender.

Close-up grasdoorzaaien, Grastotaal.nl