fbpx

Gras laten zaaien? Dit is het stappenplan

Een strak, groen gazon is de blikvanger van de tuin. Om dit te bereiken is het heel belangrijk om gras te zaaien. Gras zaaien kan zowel met de hand als machinaal. Bij Grastotaal zaaien wij machinaal in. Wij werken met echt graszaad in plaats van graszoden. Hierdoor zaaien wij het juiste graszaad in het gazon. Er zijn namelijk veel soorten. Denk bijvoorbeeld aan een sportveldenmengsel, een weidemengsel, een boomgaardmix of een bermenmengsel.

Voor wanneer je denkt: Hoe moet ik gras zaaien? Dan hebben wij voor jouw een stappenplan opgesteld. Er zijn verschillende stappen om een mooi, groen gazon te creëren. Het gras heeft een goede, gezonde bodem nodig om te groeien. Ook de nazorg is erg belangrijk.

 

Met dit stappenplan krijg jij een strak gazon:

Stap 1: Het voor- of najaar is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Qua temperatuur en vochtigheid groeit het graszaad het snelst. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

Stap 2: Wanneer er nog een oude grasmat aanwezig is, dan gaan we deze nu verwijderen. Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. We kijken hierbij ook naar het type grond. Dit kan zowel klei- als zandgrond zijn.

Stap 3: Dit is het moment om de bodem te verbeteren of de ondergrond te verfijnen. Breng een bodemverbeteraar aan en maak de grond zaai klaar. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

Stap 4: Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand gazon is beregening ook mogelijk, maar houdt er dan rekening mee dat de grasmat beschadigt en deze hersteld moet worden.

Stap 5: Egaliseren is de volgende stap, wanneer de grond niet gelijk is. Bij egaliseren wordt de grond zo vlak mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras.

Stap 6: Daarna kan er bemest worden. Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat. Bemesten kan zowel voor, als na het inzaaien. Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten.

Stap 7: Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad. Grastotaal werkt met verschillende soorten graszaad en zoekt het soort dat het beste bij jouw tuin past.

Na het gras zaaien

Nadat het gazon is aangelegd is de juiste nazorg belangrijk. Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden. Daarom is ons advies in droge periodes, dagelijks korte tijd te sproeien. Wanneer het regenachtig weer is, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen wordt. Na 2/3 weken, mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

 

De beste periode om gras te laten zaaien is in het voorjaar en najaar. Dan is de bodem vaak vochtig en heeft deze de juiste temperatuur, zodat het graszaad het snelst ontkiemt. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur vanaf tien graden Celsius.

 

Ook gras laten zaaien? Wij werken met verschillende soorten graszaad. Wij voorzien je van advies voor de juiste grassoort, of het nu gaat om de aanleg van een speel-, sport- of sier gazon of bijvoorbeeld een weide. Wil je meer informatie of een offerte, klik dan op de button.

Neem contact op
Vraag een offerte aan

De juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat

Op de foto’s hieronder zie je de werkwijze van gras zaaien door Grastotaal.

Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Gras laten zaeien_Grastotaal

Gras zaaien en gras onderhouden

In het kort; voor gras laten zaaien of grasonderhoud ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook