fbpx

Waarom machinaal inzaaien?

Als de lente in aantocht is, moet het gazon vaak opnieuw worden in- of doorgezaaid. Gras inzaaien kan op verschillende manieren, namelijk machinaal inzaaien en met de hand inzaaien.  Met de hand inzaaien kan voor kleine oppervlaktes makkelijk zijn. Het machinaal inzaaien kent echter enkele belangrijke voordelen. Bij het machinaal inzaaien bent u er zeker van dat het graszaad keurig is uitgestrooid. Elke vierkante meter ontvangt de juiste hoeveelheid graszaad. Dat is wel zo belangrijk als u de latere dichtheid van uw grasmat als een groot goed beschouwt. Uw gazon wordt er tenslotte mooier door. Tevens wordt bij machinaal inzaaien het zaad direct onder de eerste zandlaag geplaatst. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld vogels geen zicht hebben op de zaadjes en deze er dus niet meteen uit pikken.

Stappen machinaal inzaaien

Om een sterke en groene grasmat te creëren zijn de volgende stappen van belang.

Stap 1: oude grasmat verwijderen

Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen.

 

Stap 2: ondergrond verfijnen

Vervolgens zijn er verschillende manieren om de ondergrond te verfijnen. Deze grondbewerkingen zijn zeker van belang bij het aanleggen van een gezond gazon. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

 

Stap 3: aanleg beregening

Graszaad heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en te groeien en daarmee zich te ontwikkelen tot een sterke grasmat. Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven.

 

Stap 4: grond egaliseren

Bij egaliseren wordt de grond zo vlak/egaal mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras. Tevens is egaliseren nodig voor de juiste afwatering.

 

Stap 5: grond bemesten

Daarna is bemesting van de bodem belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie, dichte grasmat. Voordat het gazon ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diep-groene grasmat.

 

Stap 6: gazon inzaaien

Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Daardoor wordt het zaad op de juiste manier verdeeld. Ook werken wij met verschillende soorten graszaad. Veel gebruikte soorten zijn bijvoorbeeld het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel. Deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Voor het inzaaien van een boerderijtuin-, weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal daarvoor geschikt mengsel.

Tips na het machinaal inzaaien van gras

  • Voldoende vocht/water geven.
  • Niet betreden.
  • Tot slot: vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.

Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden.
Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Echter; is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen word! Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.

 

Zie onze gazonkalender voor een jaaroverzicht.

 

Per locatie en project geven wij een advies op maat en maken een persoonlijke offerte. Meer informatie? Neem contact op.

Neem contact op

Machinaal inzaaien door Grastotaal

Grastotaal_Gras-laten-zaaien
Vraag een offerte aan

-

Machinaal inzaaien

Gras zaaien Lienden

-

Gras zaaien Emmeloord

Machinaal inzaaien en onderhouden

In het kort; voor het machinaal inzaaien bent u bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klikt u op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook