fbpx

Gras onderhoud na de winter

Een gazon na de winter is er vaak slecht aan toe. Gras onderhoud na de winter is daarom belangrijk. Het gras is aangetast door regen, kou en sneeuw. De grasplantjes kunnen afsterven door de kou. Het gazon na de winter heeft dan ook behoefte aan onderhoud. Er zijn een aantal dingen die in de winter al gedaan kunnen worden om ervoor te zorgen dat het gras zijn kwaliteit behoudt. Het meeste onderhoud is echter nodig na de winter, in het voorjaar. Verticuteren, beluchten, bemesten en maaien zijn bijvoorbeeld stappen die nodig zijn bij het onderhoud van het gazon na de winter.

Onderhoud gazon na de winter

In de wintermaanden januari en februari is het verstandig om tijdens koude dagen niet op het gras te lopen. Zo voorkom je dat grasplantjes afsterven. Het gras heeft deze maanden weinig onderhoud nodig. Om de mossen in het voorjaar en zomer te belemmeren kan de grasmat wel met kalk bestrooid worden. Het is wel belangrijk om dit pas te doen wanneer de zon schijnt. Wanneer er nog geen zon is kan de kalk beter gestrooid worden in maart.

Het gazon na de winter heeft meer onderhoud nodig. Grastotaal komt langs of bekijkt de situatie via foto’s en beslist op basis daarvan welk onderhoud jouw gazon nodig heeft.

 

Verticuteren

Als het nodig is gaan wij het gazon verticuteren. Verticuteren is iets dat van groot belang is als je een mooi groen gazon wilt behouden. Afhankelijk van de weersomstandigheden raden wij aan het minstens één keer per jaar te doen.

Verticuteren is het weghalen van een viltlaag die in het gras groeit. Elk gazon krijgt weleens te maken met deze viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen. Deze vormen een laag in het gazon en zorgen ervoor dat het gras langzaamaan verstikt. Doordat het gras zo geen water meer kan opnemen en er geen licht meer bij komt sterft het gras langzaamaan af en ontstaan er oneffenheden.

 

Beluchten

Daarnaast is beluchten eventueel van belang voor een gazon na de winter. Het gras kan dichtslaan door bijvoorbeeld een grasmaaier. Door het dichtslaan krijgen de wortels van de grassprieten geen lucht meer. Dit zorgt ervoor dat het gazon niet gezond en groen wordt. Door het gazon te beluchten krijgen de grassprieten weer voldoende lucht.

 

Bemesten

Door het gazon te verticuteren en/of beluchten is de grasmat weer klaar om te gaan groeien. Daarna is het belangrijk om uw grasmat weer egaal te maken, namelijk bemesten. Elke grasmat heeft goede voeding en onderhoud nodig. Zonder voedingsstoffen verslechtert de bodem en dit belemmert de groei van het gras. De voeding van een grasmat is te vergelijken met de voeding van een plant. Zonder de juiste voedingsstoffen kan de grasmat niet optimaal en gezond groeien.

Tot slot is het in het voorjaar, rond maart, tijd voor de eerste maai-beurt van het jaar. De messen moeten hierbij op zo’n 2.5 cm worden afgesteld.

Nadat Grastotaal de nodige stappen heeft toegepast op jouw gazon na de winter, heb je weer een strak en groen gazon in de zomer.

Neem contact op

Meer weten over grasonderhoud van je gazon?

Wij leggen en onderhouden gazons vanaf 500 m2 in Gelderland, Utrecht, Noord Brabant, Noord-Holland, Flevoland, daarnaast onderhouden wij ook in de andere provincies gras.

Kijk voor meer informatie over gazon onderhoud op de gazonkalender. Of neem direct contact op voor een vrijblijvend advies of een offerte.

Grastotaal onderhoud gazons

Offerte aanvragen
Grastotaal_Gras beluchten
Grastotaal_gras-onderhoud-na-de-winter
Grastotaal_gras-onderhoud-na-de-winter