fbpx

GRAS DOORZAAIEN

Doorzaaien is het zaaien van graszaad in een bestaand gazon.
Vaak ontstaan er na een periode kale plekken in het gras. Deze plekken komen meestal door ziekte, droogte, vorst, voedingstekort en na het verticuteren. Ook als er veel op het gazon gelopen wordt kunnen er kale plekken ontstaan.
Door middel van gras doorzaaien kunnen we deze kale plekken weer herstellen en er weer een sterke grasmat van maken.

 

Voordat de kale plekken doorgezaaid kunnen worden is er soms enige voorbereiding nodig. Het is mogelijk dat er kale plekken zijn ontstaan door mossen, onkruid of dood gras. Dit betekent dat je eerst het gazon moet verticuteren of beluchten. Bij het verticuteren van het gazon wordt de viltlaag verwijderd waardoor lucht, licht en water weer de bodem in kunnen. Als je vervolgens door gaat zaaien groeit er een groene, sterke grasmat voor in de plaats. Wij doen dit voor tuinen, campings, parken en recreatieparken.

 

Wanneer gras doorzaaien?

Na een lange, koude winter kan het even duren voordat het gazon klaar is om doorgezaaid te worden. De bodemtemperatuur moet namelijk boven de 10 graden zijn. Gras doorzaaien is mogelijk vanaf het voorjaar tot het najaar, op de voorwaarde dat de bodemtemperatuur voldoende is.

DOORZAAIMACHINE

Kale plekken kunnen wij herstellen met een doorzaaimachine. Met deze machine zaaien wij in de bestaande grasmat. Hierdoor is het dus niet nodig om een compleet nieuwe grasmat te laten zaaien. De doormaaimachine is tevens een grote aanwinst doordat het percelen vanaf 500 m2 en heuvelachtig terrein gemakkelijk bereikt.  

 

Gras doorzaaien is een vorm van onderhoud die veelal plaats vindt van voorjaar tot najaar. Kijk voor meer informatie over alle onderhoudswerkzaamheden op de Gazonkalender.