fbpx

Gras zaaien met de hand of machinaal

Een strak, groen gazon is de blikvanger van de tuin. Er zijn verschillende stappen om dit resultaat te bereiken. De belangrijkste stap is gras zaaien. Gras zaaien kan zowel met de hand als machinaal.

 

Wanneer je zelf gaat gras zaaien, zijn de weersomstandigheden, de periode en de temperatuur belangrijk. De beste periode om gras te zaaien is in het voor- en najaar. In het voorjaar is de bodem vochtig, waardoor het gras snel kan groeien. In het najaar is de bodem al voldoende opgewarmd. Het is niet aan  te raden om gras te zaaien met de hand, wanneer er een warme periode is. De bodem is dan te droog, waardoor het graszaad niet snel zal ontkiemen. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur vanaf tien graden Celsius.

 

Gras zaaien doen wij bij Grastotaal machinaal. Wij werken met echt graszaad in plaats van graszoden. Hierdoor zaaien wij het juiste graszaad in het gazon. Er zijn namelijk veel soorten. Denk bijvoorbeeld aan een gazon waar dagelijks op gevoetbald wordt, of een gazon dat minder vaak gemaaid moet worden. Naast gras inzaaien, zijn er nog meer stappen nodig voor het creëren van een mooi, groen gazon. Het gras heeft een goede, gezonde bodem nodig om te groeien. Om een gezonde bodem te krijgen, zijn de volgende stappen van belang.

Gras laten zaaien? Dit is het stappenplan

Met dit stappenplan krijg jij een strak gazon:

Stap 1: Het voor- of najaar is de beste tijd om een nieuw gazon aan te leggen. Qua temperatuur en vochtigheid groeit het graszaad het snelst. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

Stap 2: Wanneer er nog een oude grasmat aanwezig is, dan kan deze nu verwijderd worden. Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. We kijken hierbij ook naar het type grond. Dit kan zowel klei- als zandgrond zijn.

Stap 3: Dit is het moment om de bodem te verbeteren of de ondergrond te verfijnen. Breng een bodemverbeteraar aan en maak de grond zaai klaar. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

Stap 4: Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand gazon is beregening ook mogelijk, maar houdt er dan rekening mee dat de grasmat beschadigd en deze hersteld moet worden.

Stap 5: Egaliseren is de volgende stap, wanneer de grond niet gelijk is. Bij egaliseren wordt de grond zo vlak mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt ingezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras.

Stap 6: Daarna kan er bemest worden. Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie, dichte grasmat. Bemesten kan zowel voor, als na het inzaaien. Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten.

Stap 7: Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het graszaad. Grastotaal werkt met verschillende soorten graszaad en zoekt het soort dat het beste bij jouw tuin past.

Nazorg

Of je nu gras gaat zaaien met de hand of machinaal, een (pas) aangelegd gazon heeft de juiste nazorg nodig. Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden. Daarom is ons advies om in droge periodes, dagelijks korte tijd te sproeien. Wanneer het regenachtig weer is, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen wordt. Na 2/3 weken, mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Zie onze gazonkalender voor meer informatie

 

Wil jij moeite besparen met zelf gras zaaien, door Grastotaal je tuin te laten inzaaien? Wij werken met verschillende soorten graszaad. Wij voorzien je van advies voor het juiste grassoort, of het nu gaat om de aanleg van een speel-, sport- of sier gazon of bijvoorbeeld een weide. Wil je meer informatie of een offerte, klik dan op de button.

Neem contact op

De juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat

Op de foto’s hieronder zie je de werkwijze van gras zaaien door Grastotaal.

Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Grastotaal_Gras zaaien

Gras zaaien en gras onderhouden

In het kort; voor gras laten zaaien of grasonderhoud ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook