GRAS ZAAIEN
Gras zaaien heeft veel voordelen, ten opzichte van graszoden. De voordelen zijn:
- Er is meer keuze in mengsels, dus aan te passen aan de situatie, waarvoor het gebruikt wordt (bijvoorbeeld speel-gazon, sier-gazon etc.)
- Het gazon heeft een langere levensduur.
- De conditie van het gras is beter.
- Het gras wortelt beter, zodat er een vastere grasmat en betere afwatering ontstaat.
- Er is minder kans op ziekten en schimmels in het gazon.
- Zaaien is goedkoper dan graszoden leggen.
Wanneer gras zaaien?
In het voorjaar, de zomer en het najaar kan er gras gezaaid worden. Zie gazonkalender. Graszaad ontkiemd vanaf 10 graden Celsius. Vocht en warmte zijn erg belangrijk in het ontkiemingsproces. Daarom zijn het voorjaar en het vroege najaar de meest geschikte periodes om een gazon te zaaien.
Om een sterke grasmat te creëren zijn de volgende stappen van belang.
STAP 1: OUDE GRASMAT VERWIJDEREN
Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Welke optie nodig is, heeft te maken met het startpunt van de grond. Is het bijvoorbeeld een bestaande grasmat of braakliggende grond?
Verschillende opties:
- Optie 1: (indien noodzakelijk) Het doodspuiten van de bestaande grasmat, waarna deze wordt onder gefreesd. Dit gebeurd 2/3 weken voordat het nieuwe gazon wordt ingezaaid.
- Optie 2: Bij braakliggende grond of een bestaand gazon met veel onkruid en weinig gras, is het onder frezen van de grond met een over-top frees/omkeerfrees voldoende.
- Optie 3: Het afplaggen en afvoeren van de oude grasmat. Dit wil zeggen dat de bovenste grondlaag wordt verwijderd en er nieuwe grond wordt opgebracht.
Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de grondslag verlaagd moet worden. Ook kan dit nodig zijn om onkruidzaden en wilde grassoorten te verwijderen.
STAP 2: ONDERGROND VERFIJNEN
Er zijn verschillende manieren om de ondergrond te verfijnen. Deze grondbewerkingen zijn van belang bij het aanleggen van een gezonde grasmat. De verschillende manieren om de grond zaaiklaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.
Verschillende manieren
- Bij frezen wordt de grond verfijnt/verpulverd.
- Spitten is een diepe grondbewerking, waardoor verschillende grondlagen worden vermengt.
- Over-top frezen zorgt ervoor dat de grove grondlaag (zoals planten resten) begraven wordt, en de fijne grondlaag boven komt liggen waardoor er een perfect zaaibed ontstaat.
- Rotorkop-eggen is een vorm van grondbewerking, die de bodem verfijnt en egaliseert.
Per situatie kijken we welke vorm van grondbewerking nodig is.
STAP 3: AANLEG BEREGENING
Graszaad heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en te groeien, en zich daarmee te ontwikkelen tot een gezonde grasmat. Ook een bestaande grasmat heeft voldoende water nodig. Vooral in de warme en droge periodes van het jaar. Het aanleggen van een nieuw gazon is ook een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand gazon is dit ook mogelijk, maar houd er dan rekening mee dat de grasmat beschadigd en deze hersteld moet worden.
Wij beschikken over diverse gereedschappen, waarmee eenvoudig een beregeningssysteem kan worden aangelegd. Ook wat betreft de verschillende soorten sproeiers geven wij een passend advies gericht op jouw gazon. Kijk op gras beregening voor meer informatie of neem contact op.
STAP 4: GROND EGALISEREN
Grastotaal heeft machines om jouw grasmat mooi en vlak aan te leggen, zodat je optimaal van je gazon kan genieten.
STAP 5: GROND BEMESTEN
Nieuw gazon bemesten
Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat.
Voordat het gazon ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diepgroene grasmat.
Bestaand gazon bemesten
Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten. Kijk voor meer informatie op gazon bemesten.
STAP 6: GAZON ZAAIEN
Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het graszaad.
Wij werken met verschillende soorten graszaad. Veel gebruikte soorten zijn het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel, deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Ook voor het inzaaien van een weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal hiervoor geschikt mengsel. Afhankelijk van het perceel en het doeleind ervan, adviseren wij het juiste graszaad. Kijk voor meer informatie op soorten graszaad
NAZORG
- Voldoende vocht/water.
- Niet betreden.
- Vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.
Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden.
Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen word! Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.
Kijk voor meer informatie over onderhoud van gras op de gazonkalender. Heb je nog vragen na het inzaaien? Neem contact met ons op.
GRAS LATEN ZAAIEN DOOR GRASTOTAAL?
De juiste werkwijze van gras zaaien zorgt voor het beste resultaat. Laat je gras zaaien door Grastotaal. Wij zaaien gras in tuinen vanaf 500 m2.