fbpx

Het gazon herstellen

Tijdens de winter heeft je gazon het zwaar te verduren. Daarna is het tijd om het gazon te herstellen. Als de bodem niet optimaal is, kunnen er kale plekken ontstaan of veel mos en onkruid groeien. Het kan zijn dat het gras intensief gebruikt is, bijvoorbeeld rondom de schommel. Ondanks dat, is het mogelijk om in het voorjaar weer een sterke grasmat te hebben. Grastotaal kan het gazon herstellen op verschillende manieren. Een mooi gazon bereik je met de juiste onderhoud. Grastotaal bekijkt de situatie en maakt op basis daarvan een plan voor het juiste onderhoud zodat je gazon weer kan herstellen. Verticuteren, beluchten, kalk strooien en bemesten zijn stappen die wij ondernemen om een gazon te herstellen.

Stappen gazon herstellen

Verticuteren

Verticuteren is van groot belang is als je een mooi groen gazon wilt behouden. Afhankelijk van de weersomstandigheden raden wij aan het minstens één keer per jaar te doen.

Verticuteren is het weghalen van een viltlaag die in het gras groeit. Elk gazon krijgt weleens te maken met deze viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen. Deze vormen een laag in het gazon en hierdoor verstikt het gras langzaamaan. Doordat het gras zo geen water meer kan opnemen en er geen licht meer bij komt sterft het gras af en ontstaan er bijvoorbeeld kale plekken.

 

Beluchten

Daarnaast is beluchten van belang voor het herstellen van een grasmat. Als er een viltlaag in de grasmat groeit, gaat het dicht. Door het dichtslaan krijgen de wortels van de grassprieten geen zuurstof meer. Hierdoor wordt het gras niet gezond en groen. Door het gazon te beluchten krijgen de grassprieten weer voldoende zuurstof en kunnen de wortels makkelijker voedingsstoffen opnemen.

 

Zaaien

Na het verticuteren en/of beluchten is het tijd om het gazon te laten herstellen. Mocht deze manier van gazon herstellen niet voldoende zijn dan kunnen wij het gazon doorzaaien. De beste periode om gras te zaaien is in het voorjaar en najaar. Dan is de bodem vaak vochtig en heeft deze de juiste temperatuur, zodat het graszaad het snelst ontkiemt.

 

Kalk strooien

Een volgende stap voor het herstel van je gazon is de juiste zuurgraad van de bodem creëren. Want als de bodem een te hoge zuurgraad heeft kan de groei van het gras worden belemmerd.

Door het gazon te verticuteren en/of beluchten is de grasmat weer klaar om te gaan groeien. Hierna is het belangrijk om je grasmat weer te bemesten. Elke grasmat heeft goede voeding en onderhoud nodig omdat een slechte bodem de groei van het gras belemmert. Bemesten van een grasmat is te vergelijken met de voeding van een plant. Zonder de juiste voedingsstoffen kan de grasmat niet optimaal en gezond groeien.

 

Nadat Grastotaal de nodige stappen heeft toegepast kan het gazon herstellen en hierdoor geniet je snel weer van een strak en groen gazon.

Meer weten over onderhoud van jouw gazon?

Wij herstellen gazons in Gelderland, Utrecht, Noord Brabant, Noord-Holland, Flevoland, daarnaast onderhouden wij ook in de andere provincies gras. Kijk voor meer informatie op onze website. Of neem direct contact op voor een vrijblijvend advies of een offerte.

Kijk voor meer informatie over gazon onderhoud op de gazonkalender of verschillende pagina’s op onze website.

Neem contact op

Werkwijze Grastotaal

-

Gazon renovatie Blaricum

Gazon herstellen

Gras aanleg en gazon onderhoud voor hoveniers

-

Verticuteren Wijk en Aalburg