fbpx

De voordelen van kalk op gras

Kalk op gras strooien heeft vele voordelen. Een gezonde, groene grasmat is niet altijd standaard. Soms is het gazon wat geel of niet helder groen. De oorzaak hiervan is de zuurgraad van de bodem. Als de bodem te zuur is wil dat zeggen dat de pH-waarde erg laag is. Een lage pH-waarde zorgt niet alleen voor slechte groei van het gras en geen heldere groene kleur, maar zorgen er ook voor dat mossen en onkruid meer kans krijgen om te groeien. Voor deze problemen is er een oplossing: namelijk kalk strooien.

Waarom en hoe kalk strooien

In kalk zit veel calcium. Net zoals wij mensen calcium nodig hebben voor stevige botten, hebben planten calcium nodig voor stevige celwanden. Daarnaast verhoogt kalk de pH-waarde waardoor grassen beter hun voedingsstoffen opnemen. Door een lage pH-waarde wordt de groei belemmert en krijgen mossen en onkruid meer kans om te groeien in de bodem. Kalk is erg goed voor je gazon. Het is vrijwel noodzakelijk om jaarlijks gazonkalk te strooien. Door gazonkalk te strooien komt de gezonde, groene kleur weer terug. Daarnaast krijgen mossen en onkruid door kalk nooit meer de mogelijkheid om er op te kunnen groeien. Grastotaal beschikt over de juiste kennis en machines om de pH-waarde van uw gazon weer op peil te krijgen.

Wanneer kalk strooien:

Kalk strooien kan het beste in de wintermaanden. Ook als er sneeuw ligt is dit geen probleem. Doordat de sneeuw smelt, verdwijnt het vocht met de kalk naar de bodem. Echter is kalk geen mest– of voedingsstof maar zorgt kalk op gras strooien ervoor dat de voeding uit meststoffen goed wordt opgenomen. Daarom moet kalk altijd voor mest gestrooid worden, het liefst een lange tijd ervoor.

Verticuteren & beluchten

Mocht kalk strooien niet de oplossing zijn voor bijvoorbeeld het dode gras, dan kan Grastotaal uw gazon verticuteren en beluchten. Verticuteren is iets dat van groot belang is als je een mooi groen gazon wilt behouden. Afhankelijk van de weersomstandigheden raden wij aan het minstens één keer per jaar te doen.

 

Wat is verticuteren:

Verticuteren is het weghalen van een viltlaag die in het gras groeit. Elk gazon krijgt weleens te maken met deze viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen. Deze vormen een laag in het gazon en hierdoor verstikt het gras langzaamaan. Doordat het gras zo geen water meer kan opnemen en er geen licht meer bij komt sterft het gras af en ontstaan er bijvoorbeeld kale plekken. Daarnaast is beluchten eventueel van belang voor uw gazon na de winter. Het gras kan dichtslaan door bijvoorbeeld een grasmaaier. Door het dichtslaan krijgen de wortels van de grassprieten geen lucht meer. Hierdoor wordt het gazon niet gezond en groen. Door het gazon te beluchten krijgen de grassprieten weer voldoende lucht.

Neem contact op

Meer weten over grasonderhoud?

Nadat Grastotaal de nodige stappen heeft toegepast kan uw gazon herstellen en hierdoor geniet u snel weer van een strak en groen gazon.

 

Wij onderhouden gazons in Gelderland, Utrecht, Noord Brabant, Noord-Holland, Flevoland, daarnaast onderhouden wij ook in de andere provincies gras. Neem direct contact op voor een vrijblijvend advies of een offerte. Kijk voor meer informatie over gazon onderhoud op de gazonkalender op onze website.

Grastotaal - Gazonkalender Gras zaaien - Lienden
Gras laten zaaien-Lienden_Grastotaal
Grastotaal - Gras zaaien - Lienden