fbpx

Gazon beluchten

Je gazon beluchten is van groot belang voor een groene, gezonde grasmat. Beluchten is één van de basistaken. Je grasveld moet namelijk ademen! Iedereen wilt dat het gazon er strak en heldergroen bij ligt. Toch kan het voorkomen dat gras op bepaalde plekken dood gaat of het water niet meer goed wordt afgevoerd, door bijvoorbeeld grasmaaien. Dan is het tijd om te beluchten. Bij beluchten worden er kleine gaten of korte sleuven in de bodem geprikt, waardoor er onder andere meer lucht en water in de grond wordt binnen gelaten. Hierdoor kunnen de wortels het water en de voedingsstoffen beter op nemen. Waar de lucht niet vrij de grond kan binnendringen, functioneren de wortels slecht en gaat het gras snel achteruit.

 

Het is noodzakelijk om het oppervlak van gras- of sportvelden relatief droog te houden. Wanneer de grond een donkere, dichtgetrapte viltlaag heeft, afkomstig van bijvoorbeeld bladeren en maairesten, zorgt dit voor verstikking van de bodem. Hierdoor ontstaan er oneffenheden, komt er meer onkruid, wordt het grasveld glad en wordt de grasmat kwetsbaar.

De noodzaak van beluchten

Het beluchten van sport- en grasvelden is nodig, wanneer de structuur verslechterd of verdicht. Door het gazon te beluchten komt er lucht bij de wortels, waardoor het gazon aansterkt. Er ontstaat weer een goede doorworteling. Daarnaast zorgt dit ook voor een juiste afwatering. Het overtollige water kan beter weg zakken en hierdoor blijven er geen plassen op het gazon staan. Een diepe doorworteling is goed voor de structuur van de grond. Het beste is, als de grond 20 centimeter doorwortelbare ruimte bevat. Hierdoor is er een betere doorvoering van het water en de voedingsstoffen in de bodem, wat helpt tegen ziektes. Grastotaal beschikt over een diepbeluchter, waardoor wij gemakkelijk 20 centimeter kunnen beluchten. Het verschilt per grasveld welke diepte er nodig is om te beluchten. Wij gaan in gesprek met de klant om de juiste methode te bespreken. We meten de weerstand van het gras én de bodem, zodat we een goede indicatie hebben van welke aanpak er nodig is.

 

Naast beluchten is verticuteren van belang voor een mooi groen gazon. Verticuteren is het weghalen van een viltlaag die in het gras groeit. Elk gazon krijgt weleens te maken met deze viltlaag. Deze viltlaag bestaat uit mossen en dode grassen. Deze vormen een laag in het gazon en zorgen er bijvoorbeeld voor dat het gras langzaamaan verstikt. Doordat het gras zo geen water meer kan opnemen en er geen licht meer bij komt sterft het gras langzaamaan af en ontstaan er oneffenheden.

 

Het beluchten van de grasmat, doet Grastotaal in het voorjaar. Het is belangrijk om vroeg in het voorjaar te starten, zodat de grasmat de mogelijkheid heeft om te herstellen. Bekijk onze gazonkalender zodat je kunt zien wat het gazon in welke periode nodig heeft.

 

Wij adviseren het gazon minimaal 1 keer per jaar te beluchten in het voorjaar of de zomer.

Door beluchten weer een mooi gazon

Ben je geïnteresseerd in onze diensten of wil je vrijblijvend advies? Kijk voor meer informatie over gazon onderhoud op de gazonkalender of verschillende pagina’s op onze website. Of neem direct contact op voor een vrijblijvend advies of een offerte.

Neem contact op

Verti Drain - Beluchten

-

Gazon beluchten Kootwijkerbroek

Gazon beluchten

Gazon beluchten Kootwijkerbroek

-

Grastotaal_gras-beluchten