fbpx

Waarom klaverzaad zaaien?

Klaverzaad is een fijn zaaizaad. Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid. Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei doordat de bodem meer vocht vast houdt. Echter kan klaverzaad zaaien, in tegenstelling tot graszaad, niet het hele jaar door gezaaid worden. Omdat klaver zich goed moet ontwikkelen voordat het winter wordt, kan het tot uiterlijk half september gezaaid worden. Zie onze gazonkalender voor een jaaroverzicht.

Hier rekening mee houden bij klaverzaad zaaien

Bij klaverzaad zaaien moet rekening gehouden worden met een aantal punten.

 

Houdt het gras kort

Doordat klaverzaad erg afhankelijk is van licht, is het belangrijk om na het doorzaaien het gras kort te houden. Voldoende licht heeft een positief effect op zowel de ontwikkeling als de opkomst van de klaver.

 

Zaai in een kleine snede

Zoals aangegeven is klaverzaad erg fijn zaad. Doordat de zaad zo fijn is, moet het niet te ver van de oppervlak liggen. Zaai daarom in een kleine snede. Dit zorgt ook voor een snellere kieming en worteling van het graszaad. De doorzaai heeft de grootste slagingskans bij het gebruik van een speciale doorzaai machine.

 

Bemesten

Ten slotte is het belangrijk om niet te veel stikstof te bemesten als er doorgezaaid met klaverzaad. Als er wel teveel stikstof vrijkomt groeit het gras sneller. Dit belemmert de lichtinval en hierdoor wordt het klaveraandeel minder.

Tips na het zaaien van klaver

  • Voldoende vocht/water
  • Niet betreden
  • Tot slot: vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.

Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden.
Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Echter; is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen word! Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.

 

Per locatie en project geven wij een advies op maat en maken een persoonlijke offerte. Meer informatie? Neem contact op.

Neem contact op

Klaverzaad zaaien door Grastotaal

Kwekerij inzaaien
Vraag een offerte aan

-

Kwekerij inzaaien

Kwekerij inzaaien

-

Kwekerij inzaaien en onderhouden

In het kort; voor het inzaaien van klaverzaad ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook