fbpx

Wanneer een boerderijtuin inzaaien?

Een boerderijtuin inzaaien kan het hele jaar door, maar het beste moment hiervoor is het voorjaar, de zomer en het najaar. Graszaad ontkiemd vanaf 10 graden Celsius. Vocht en warmte zijn daardoor erg belangrijk in het ontkiemingsproces. Daarom zijn het voorjaar en en het vroege najaar de meest geschikte periodes om een gazon te zaaien. Zie onze gazonkalender voor een jaaroverzicht.

 

Een boerderijtuin inzaaien kan zowel met de hand als machinaal. Gras zaaien doen wij bij Grastotaal machinaal. Wij werken met echt graszaad in plaats van graszoden. Hierdoor zaaien wij het juiste graszaad in het gazon. Er zijn namelijk veel soorten. Om een gezonde bodem te krijgen, zijn de volgende stappen van belang.

Hoe een boerderijtuin inzaaien?

Een boerderijtuin inzaaien is van belang voor een sterke grasmat. Om dit te bereiken zijn de volgende stappen van belang.

Stap 1: oude grasmat verwijderen

Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen.

 

Stap 2: ondergrond verfijnen

Vervolgens zijn er verschillende manieren om de ondergrond te verfijnen. Deze grondbewerkingen zijn zeker van belang bij het aanleggen van een gezonde boerderijtuin. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

 

Stap 3: aanleg beregening

Graszaad heeft voldoende water nodig om te ontkiemen en te groeien en daarmee zich te ontwikkelen tot een boerderijtuin. Het aanleggen van een nieuw gazon is een mooie gelegenheid om beregening in te graven.

 

Stap 4: grond egaliseren

Bij egaliseren wordt de grond zo vlak/egaal mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk gazon is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras. Tevens is egaliseren nodig voor de juiste afwatering.

 

Stap 5: grond bemesten

Daarna is bemesting van de bodem belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie, dichte boerderijtuin. Voordat het gazon ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diep-groene grasmat.

 

Stap 6: gazon inzaaien

Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Daardoor wordt het zaad op de juiste manier verdeeld. Ook werken wij met verschillende soorten graszaad. Veel gebruikte soorten zijn bijvoorbeeld het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel. Deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Voor het inzaaien van een boerderijtuin-, weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal daarvoor geschikt mengsel.

Tips na het zaaien van gras

  • Voldoende vocht/water
  • Niet betreden
  • Tot slot: vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.

Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden.
Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Echter; is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen word! Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.

 

Per locatie en project geven wij een advies op maat en maken een persoonlijke offerte. Meer informatie? Neem contact op.

Neem contact op
Vraag een offerte aan

-

Grastotaal - gras zaaien - Weide Lienden

Boerderijtuin inzaaien

Gazon beluchten Kootwijkerbroek

-

Boerderijtuin inzaaien

Boerderijtuin inzaaien en onderhouden

In het kort; voor het inzaaien van een boerderijtuin ben je bij Grastotaal aan het juiste adres!

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook