Waarom een kwekerij inzaaien?
Het inzaaien van een kwekerij heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het heel goed voor de grond. Doordat gezond gras vocht vast houdt heeft dit een positieve werking op de bomen of planten in de kwekerij. Daarnaast brengt het minder structuur schade aan. Door te rijden over de grasmat worden wortels of omliggende grond niet beschadigd. Ten slotte is het beter voor het milieu. Er hoeft minder water verbruikt te worden voor de bomen of planten, doordat de grasmat goed gevoed is.
Een kwekerij inzaaien kan het hele jaar door, maar het beste moment hiervoor is het voorjaar, de zomer en het najaar. Graszaad ontkiemd vanaf 10 graden Celsius. Vocht en warmte zijn daardoor erg belangrijk in het ontkiemingsproces. Daarom zijn het voorjaar en en het vroege najaar de meest geschikte periodes om een gazon te zaaien. Zie onze gazonkalender voor een jaaroverzicht.
Hoe een kwekerij inzaaien?
Uw kwekerij inzaaien is van belang voor een sterke grasmat. Om dit te bereiken zijn de volgende stappen van belang.
Stap 1: oude grasmat verwijderen
Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen.
Stap 2: ondergrond verfijnen
Vervolgens zijn er verschillende manieren om de ondergrond te verfijnen. Deze grondbewerkingen zijn zeker van belang bij het aanleggen van een gezonde kwekerij. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.
Stap 3: grond egaliseren
Bij egaliseren wordt de grond zo vlak/egaal mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen of rijden op een ongelijke grasmat is erg vervelend en lastig tijdens het maaien van het gras. Tevens is egaliseren nodig voor de juiste afwatering.
Stap 4: grond bemesten
Daarna is bemesting van de bodem belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie, dichte grasmat. Voordat de grasmat ingezaaid wordt, bemesten we de bodem. In de meststoffen zitten de voedingsstoffen voor een gezonde en diep-groene grasmat.
Stap 5: gazon inzaaien
Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Daardoor wordt het zaad op de juiste manier verdeeld. Ook werken wij met verschillende soorten graszaad. Veel gebruikte soorten zijn bijvoorbeeld het speelgazonmengsel en het sportveldenmengsel. Deze 2 soorten zijn sterk en bestand tegen intensief gebruik. Voor het inzaaien van een boerderijtuin-, weide of boomgaard gebruiken wij een speciaal daarvoor geschikt mengsel.
Tips na het zaaien van gras
- Voldoende vocht/water
- Niet betreden
- Tot slot: vanaf 2/3 weken maaien op 4,5 cm.
Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden.
Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd (10 tot 20 minuten) te sproeien. Echter; is het regenachtig weer, dan is dit uiteraard niet nodig. Daarnaast is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen word! Na 2/3 weken (afhankelijk van het jaargetijden en de weersomstandigheden), mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Daarna wekelijks.
Per locatie en project geven wij een advies op maat en maken een persoonlijke offerte. Meer informatie? Neem contact op.
-
Kwekerij inzaaien
-
Kwekerij inzaaien en onderhouden
In het kort; voor het inzaaien van een kwekerij ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.
- Lees hier meer over Grasaanleg
- Bekijk onze Gazonkalender
- Meer weten over onze diensten? Bekijk hier onze diensten
- Vragen? Neem contact met ons op
Contactinformatie
Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl
Referenties
Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.
Volg jij ons al?
Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?