fbpx

Gras zaaien in een weiland

Een groen weiland is een blikvanger. Gras zaaien in een weiland vraagt om tijd en aandacht, maar dan hebben de dieren er ook jarenlang plezier van. Om een mooi weiland te krijgen, is het zaaien van het juiste graszaad heel belangrijk. Er zijn namelijk veel soorten graszaad. Denk bijvoorbeeld aan een gazon waar dagelijks op gevoetbald wordt, of een gazon dat minder vaak gemaaid moet worden. Voor gras zaaien in een weiland wordt er een speciaal graszaad gebruikt: namelijk het weidemengsel.

 

Het weidemengsel is speciaal gemaakt voor:

  • Intensieve beweiding / hoge voedingswaarde
  • Kan goed tegen herhaaldelijk maaien
  • Een hoge opbrengst

 

Wanneer er paarden lopen op het weiland, wordt er een nog specifieker graszaad gebruikt. Deze is geheel bestendig tegen intenief gebruik.

Het voor- en najaar zijn de beste periodes om gras te zaaien in een weiland. Dit zijn vochtige periodes, waardoor het graszaad snel kan ontkiemen. Er zijn verschillende stappen om een mooi, groen weiland te creëren. Hiervoor is een stappenplan opgesteld.

Stappenplan weiland inzaaien

Met dit stappenplan krijg jij een strak weiland:

Stap 1: Het voor- of najaar is de beste tijd om een nieuw weiland in te zaaien. Qua temperatuur en vochtigheid groeit het graszaad het snelst. Zie onze gazonkalender voor meer informatie.

Stap 2: Wanneer er nog een oude grasmat aanwezig is, dan kan deze nu verwijderd worden. Om een goede basis te creëren voor een gezonde grasmat, is het noodzakelijk de oude grasmat te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren. Welke optie nodig is, heeft te maken met het startpunt van de grond. Is het bijvoorbeeld een bestaande grasmat of braakliggende grond?

Stap 3: Dit is het moment om de bodem te verbeteren of de ondergrond te verfijnen. Breng een bodemverbeteraar aan en maak de grond zaai klaar. De verschillende manieren om de grond zaai klaar te maken zijn: Frezen, spitten, over-top frezen en rotorkop-eggen.

Stap 4: Het aanleggen van een nieuw weiland is een mooie gelegenheid om beregening in te graven. Bij een bestaand weiland is beregening ook mogelijk, maar houdt er dan rekening mee dat de grasmat beschadigt en deze hersteld moet worden.

Stap 5: Egaliseren is de volgende stap, wanneer de grond niet gelijk is. Bij egaliseren wordt de grond zo vlak mogelijk gemaakt. Dit is belangrijk, voordat het gras wordt in gezaaid. Lopen op een ongelijk weiland is erg vervelend voor mens én dier en daarnaast lastig tijdens het maaien van het gras.

Stap 6: Daarna kan er bemest worden. Bemesting van de bodem is belangrijk voor een snelle opkomst en een mooie dichte grasmat. Bemesten kan zowel voor, als na het inzaaien. Ook een bestaand gazon heeft meststoffen nodig, daarom is het belangrijk het gazon minimaal 2 keer per jaar te bemesten.

Stap 7: Als laatste stap wordt het gazon machinaal ingezaaid. Dit zorgt voor een juiste verdeling van het zaad. Grastotaal werkt met verschillende soorten graszaad en zoekt het soort dat het beste bij het weiland past.

Na gras zaaien in een weiland

Nadat het gazon is aangelegd is de juiste nazorg belangrijk. Het is erg belangrijk dat de bodem na het inzaaien van het gras, goed vochtig word gehouden. Daarom is ons advies in droge periode, dagelijks korte tijd te sproeien. Wanneer het regenachtig weer is, dan is dit uiteraard niet nodig. Ook is het belangrijk dat er op een pas ingezaaid gazon niet gelopen wordt. Na 2/3 weken, mag het gras gemaaid worden op ongeveer 4,5 cm. Zie onze gazonkalender voor meer informatie

 

De beste periode om gras te laten zaaien is in het voorjaar en najaar. Dan is de bodem vaak vochtig en heeft deze de juiste temperatuur, zodat het graszaad het snelst ontkiemt. Graszaad ontkiemt bij een temperatuur vanaf tien graden Celsius.

 

Ook een weiland laten inzaaien? Wij werken met verschillende soorten graszaad. Wij voorzien je van advies voor de juiste grassoort, of het nu gaat om de aanleg van een weiland, sport- of sier gazon of bijvoorbeeld een weide. Wil je meer informatie of een offerte, klik dan op de button.

Neem contact op
Vraag een offerte aan

De juiste werkwijze zorgt voor het beste resultaat

Op de foto’s hieronder zie je de werkwijze van gras zaaien door Grastotaal.

Grastotaal - gras zaaien - Weide Lienden
Gras zaaien Wageningen Grastotaal

Gras zaaien en gras onderhouden

In het kort; voor gras laten zaaien of grasonderhoud ben je bij Grastotaal aan het juiste adres.

Contactinformatie

Tielsestraat 5
4043 JP Opheusden
0488-442411
info@grastotaal.nl

Referenties

Om een indruk te krijgen van onze werkwijze van gras zaaien en projecten te bekijken, klik op onderstaande button.

Bekijk ons werk

Volg jij ons al?

Op de hoogte blijven van onze recente projecten en alle ontwikkelingen rondom Grastotaal?

Volg ons op Facebook